Az 1956-os forradalom Egerben és Heves megyében

,,A szabadság ott kezdődik..” Az 1956-os forradalom Egerben és Heves megyében
A tanulóink szerdán Subrt Péter tanár úr szervezésében tekintették meg a kiállítást a Ziffer Sándor Galériában. A kiállítás érdekessége, hogy az egri és Heves megyei események napjait jeleníti meg az odaérkezőknek. A kiállítást Fehér Ingrid történész, muzeológus vezetésével tekintettük meg. A kiállítás első részében a Rákosi-korszak tárgyi és képi anyagait néztük meg. A tanulók beleolvashattak általános iskolás tanulók fogadalmi írásaiba, és egy korabeli osztály berendezését, szobabelsőt és egy pártirodát nézhettek meg. Ezzel a kiállítók a korszak társadalmi, ideológiai hátterét kívánták bemutatni. 

A kiállítás második részében az 56-os események egri és Heves megyei vonatkozásáról beszélt a történész - az előadás gazdag tárgyi és képi dokumentumokkal volt illusztrálva. Több egykori egri főiskolai hallgató, tanár és tanszékvezető is részt vett az eseményekben. Sajnos a sorsukat megpecsételte részvételük. Elbocsájtások, emigráció és börtön várt rájuk. Egy alkalmazás segítségével több Heves megyei település 56-os forradalommal kapcsolatos képanyagát lehetett megnézni. 

A kiállítás utolsó részében egy bebörtönzött festő leveleibe olvashattak bele tanulóink, amelyeket a börtön évei alatt feleségének írt.

A kiállítás megtekintését tanulóink hasznos programnak tekintették, mivel ilyen mélyen még nem volt részük az egri 56-os eseményeket megismerni. A kiállításon elhangzott történelmi tényeket azérettségihez is kapcsolni tudják. 

Kapcsolódó linkek:

http://www.tveger.hu/2017/03/31/kiallitas-1956-rol-2/

http://www.egerhirek.hu/2017/04/01/kiallitassal-tisztelegnek-az-56-os-egri-hosok-elott-a-zsinagogaban/kult/molnarhelga

http://www.egerhirek.hu/2016/10/28/emlekplakettel-tisztelegtek-az-56-osok-aldozatvallalasa-elott/kozelet/szabokatalin