Ez történt novemberben

ELSŐSÖK AVATÁSA

A hónap legizgalmasabb eseménye kollégista szempontból az elsősök avatása volt. A legtöbb esemény a hagyományoknak megfelelően történt. Reggel egy kiadós reggeli tornával kezdtek a fiatalok, majd szépen rendbe tették a szobáikat, bár, mint kiderült, ennek nem volt sok értelme. A délutáni szokásos körséta alatt a DT garázda elemei ugyanis felforgatták a szobákat. Maga a „Wigner-kör” levezénylése hagyott némi kívánnivalót maga után.

Aztán jött a szobaellenőrzés, a felszolgálók kiválasztása, a vacsora. Utána az aulában folytatódott a rendezvény. A forgatókönyv annyiban módosult, hogy idén a „maffia” avatott. Eperjesi Levente ’keresztapa’ és társai kellő komolysággal végezték el feladatukat. A feladatok pörgősebben mentek, bár nem hibátlanul. Meg kell emlékezni a kissé késve avatott Martinokról is, akik nagyon szépen táncolták el a hattyúk halálát. Avatáskor is volt újítás. Egyrészt a régi fakanál a sok avató ütésbe belefáradva megadta magát. Így karddal történt a szertartás, ami végül is illik Dobó városához. Másrészt az alsósok pedig az emléklap mellett szilikon karkötőt is kaptak. Az est az esküvel záródott, ahol egy apró figyelmetlenség miatt megúszták a gólyák a fél lábon állást, két lábon dadogták el a szöveget.

Avatási séta videó: https://youtu.be/_Gd1D8mwLhc

Avatási feladatok videó: https://youtu.be/Yt3HwIOvWE8

Fényképek itt: http://www.wignerkollegium.hu/elsosok-avatasa-20181113 - és itt: google fotók

KONFERENCIÁRÓL JELENTJÜK


A jövő technológiájáról volt ingyenes konferencia Egerben szerdán. Csupa izgalmas téma volt terítéken. De a konferencia előtt, a vendégfogadáson – finom szendvicsek voltak – volt alkalmunk beszélgetni többekkel, pl. az egri Labor Kollektív Ház vezetőivel. Ez egy többek közt fiataloknak is szolgáló hely, ahol dolgozni lehet a legkorszerűbb technológiával (persze nem teljesen ingyen, de akár erre is van lehetőség), előadásokat, programokat, pályázatokat intéznek kreatív és vállalkozó szellemű bármilyen korú emberek, de főleg fiatalok számára. Érdemes felkeresni a facebookoldalukat.

Térjünk vissza az előadásokra. Karakas Péter a debreceni Innonic technológiai vezetője és egyben a CodersRank startup alapítója beszélt a megváltozó világunkban felmerülő izgalmas új kérdésekről, etikai témákat is feszegetve.
A jövő közlekedéséről Gertheis Antal, a Mobilissimus mobilitástervezője beszélt: hogyan fog kinézni a jövő városi közlekedése. A rosszabb forgatókönyv, hogy teljesen bedugulunk, a jobbik verzió, hogy csökkentjük az autók iránti függőségünket. Elmondta, hogy az önvezető autók egyelőre drágák, és nem igazán megy még (?) az emberi és a gépi sofőrök együttműködése.
A 'sztárelőadó' Zacher Gábor sem a megszokott drogos témában utazott, hanem a technológiai függőséget szedte szét. Megemlítette, hogy ez nemcsak a fiatalok problémája, hanem a felnőtteké is, ő maga is pl. sorozatfüggő. Még mi is elgondolkodtunk azon, tényleg mennyire túlzóan áthatják az életünket a különböző technikai eszközök, legfőképp most az okostelefon. Az egyik legfőbb veszély, hogy egyre kevesebbet beszélünk, beszélgetünk egymással csak úgy, mert mindenkinek van dolga – persze valami kütyüvel. Érdekes színfoltja volt az előadásnak, hogy Zacher „kizavart” egy hölgyet az első sorból, aki állandóan gépelt az előadása alatt.
Az előadásokat kérdezz-felelek követte, majd kötetlen beszélgetésre volt lehetőség az előadók és a közönség között.
Határozottan érdekes és érdemes volt ezen a konferencián részt venni, kicsit belepillantva egy talán másik világba, ahol a jövőnkről gondolkoznak. Itt bátorítanak minket, hogy a technológiát felhasználva új dolgokat alkossunk.

Tóth Márk, Tóth István, Turóczy Péter


DT VERSENYEK

Folytatódtak a csoportküzdelmek, novemberben újabb 4 versenyszámot rendeztek a csoportok vagy épp maga a DT. Az összesen az eddigi versenyszámokkal értendő.

Az egyénibb versenyszámok legjobbjai a következők voltak:
húzódzkodó: Gál Imre és Kiss Gábor;
fekvenyomó: Kiss Gábor;
sakk: Hajdú Attila.
Gratulálunk nekik!

versenysz./csoport

1.

2.

3.

4.

5.

6.

Floorball

2

10

4

6

12

8

Húzódzkodó

1

3

6

4

5

2

Fekvenyomó

1

2

3

4

5

6

Sakk

3

5

2

6

4

1

ÖSSZESEN:

21

37

22

31

45

32


KADETT AVATÁS

Az idei esztendőben 6 kollégistánkat avatták fel kadettnek az iskolai aulában megrendezett ünnepségen. Az idősebbjeink is részt vettek az eseményen, pl. zászlóvivőként, amely az eseményhez méltó katonás komolysággal zajlott le. Gratulálunk nekik!

Képlinkek: HEOL fotógaléria

https://www.facebook.com/pg/wignerkozepiskola/photos/?ref=page_internal